Postitus
Postitas AndrusKolmas » 16. 08. 2025. 17:52
Arnea, tänan kaasa mõtlemast.
Jah. Kõik punased sõõrid on teljed või pöördliikumist võimaldavad poltühendused. Punane sinisega on tugev telg haagise raamiga. Tegin ülal oleva joonise kiirelt ühe igava võitu nõupidamise ajal. Haagise raamiga usaldusväärse jäiga aga pöördliikumist võimaldava ühenduse loomine on omaette ülesanne. Olen mõelnud mitut varianti. Hetkel on "sõelal" mitme kihiline terasest, keskelt poldiga pingutatud ja hõõrlaagritel toimiv idee. Ma laseks vastava telje spetsiaalselt CNC treipingis valmistada nii, et hõõrdlaagrid (olen need juba soetanud) istuksid sinna peale lõtku vabalt (tihkelt).
Jah, latid plaanin jäigalt ühendada algusest ja lõpust. Lisaks ratta enda ühendus omab ka jäigastamise omadust. Ma kasutaks 15 mm läbiva teljega rumme. Ühe juba näidiseks ostnud. Kuid tellinud veel ka teise variandi.
Kuna sobivat tõmbele töötavat amorti ei ole leidnud. Ka GPT tunnistas selles osas vähest valikut, siis ongi hakanud mõte liikuma panna vedru ja löögisummuti eraldi. Löögisummutite osas on valik suurem. Autotöötuses on olemas eripalgelisi pagasi ja muude luukide liikumise summuteid, millest mõni võiks sobida. Vedruks võib kasutada ka lintkummi või mõnda venivat lintmaterjali. See annaks lisavõimaluse muuta haagise kõrgust teepinnast.
Jooksu telje liikumise suuna üle ka mõelnud, et kumb on parem. Kas ette või taha kaldu? GPT laitis taha kaldu maha (vastupidiselt joonisele). Tema ennustas miskeid liigseid võnkeid konarlikul teel. Instinktiivselt tundub mulle ette kaldu õigem. Tõsi, august läbi sõites jooks sipa liigub ette aga latid on pigem tõmbepinges. Vastupidi on latid survepinges ja augu löök tabab mehhaanikat minu arusaama järgi jõulisemalt. Midagi sarnast, rasket käru on kergem tõmmata, kui lükata. Samas on suur ahvatlus latid panna taha kaldu. See võib anda lisavõimaluse osa latte kasutada haagise ööbimise asendis tugijalgadena. See mõte vajab eraldi tutvustamist.
Tänase haagise jooksude hoidikud on vastupidavuse mõttes olnud suurepärased. Need on hästi talunud koormust, vibratsiooni ja lööke ning üle elanud kõik nö kivisse sõitmised. Need on hästi kaitsnud suuremate prohmakate eest rattaid. Selle lahenduse puudusteks on liigne ajakulu montaažis ja amortisatsiooni puudumine. Ma olen nõus loobuma mõningasest vastupidavusest jämedamatele prohmakatele võimaluse vastu kiiremalt sõita halval teel ja muidugi montaaži kiirus on oluline.
Viimati muutis
AndrusKolmas, 17. 08. 2025. 10:07, muudetud 1 kord.