Keti külm ja kuumvaha
Keti külm ja kuumvaha
Kasutasin otsingut ja leidsin midagi ammusest ajast, ehk on aeg värske teema üles tõsta, kuivõrd palju on 4-5 aastaga muutunud.
Olen ise nüüd mõnda aega praktiseerinud keti vahatamist. Õli ja kõik see jama, mis sellega kaasneb, tundus juba ülemäärasena.
Alustasin külmvahaga. Algul lihtsalt ketiõli kombel ketile tilgutades, hiljem juba vaha sees leotades.
Tilgutamine on kiire, ent ajutisem. Tahab peale igat teist sõitu uuesti asjatamist. Seega ei ole keti õlitamisest oma sisult väga erinev.
Hiljem liikusin juba edasi keti vaha sees leotamisega. Jah, kogu protseduur (käigukasti pesu+keti vahatamine) võtab küll ca tunnike aega, ent tulemus on palju kestvam ja üldpilt puhtam.
Viimasel ajal olen hakanud katsetama ka kuumvahaga. Tõsi, sellega toimetamine võtab veel rohkem aega kui külm/vedelvahaga, ent siit-sealt lugedes lubatakse kauakestvamat tulemust. Senimaani olen täheldanud kuumvaha puhul seda, et käigukast on mõnevõrra mürarikkam kui külm/vedelvaha puhul. Lisaks on pärast vahatamist üleliigse vaha eemaldamine oluliselt suurem töö kui vede/külmvaha puhul.
Minu tähelepanekud seni praktiseeritu foonil:
1. Oluliselt rohkem tööd korraga kui keti õlitamisel. Siiski, õliga pead suure läbisõidu puhul kokku puutuma nädalas 2-3 korda. Vaha puhul heal juhul 2-3x kuus (sõltuvalt läbisõidust).
2. Käigukast on peaaegu et täisti puhas - vaha toimib ja toimetab keti litrite-tiftide vahel, samas kui välispind on puhas ja ei tõmba magnetina ligi mustust ja tolmu.
3. Käigukast on vaikne ja sujuv - kuna keti välispind on puhas, on pedallaaž tuntavalt sujuvam ja väiksema vibraga. Kindlasti olete täheldanud, kuidas suurema vihmaga või sopaga sõited vändates kõik justkui krudiseks ja ragiseks. Külmvaha puhul on käigukast ka vaikne (sõltuvalt vahast peaaegu täiesti vaikne). Kuumvaha puhul on siiski teatud hääled paratamatud.
4. Külmavahaga olen saanud läbisõiduks ca 250-400 km. See sõltub muidug palju oludest ja sellest, kui põhjalik on olnud vahatamisprotsess - seda annab teha õigesti ja veel õigemini. Kuivõrd kuumvahaga olen alles alguses, siis selle läbisõdu vastupidavust ei oska veel kommenteerida.
5. Kodustes tingimustes ja vähese tehnilise kogemuse baasil julgen endiselt siiski ketiõli soovitada - korraga vähem tööd ja saab kiiremini trassile. Kui tahad aga kestvat/kestvamat tulemust, siis vaha iga kell!
6. On olnud juhtumeid, kus keti arvestatava kulumise juures ei püsi vaha enam liiga hästi ketil ja tahab tihedamat vahatamist. Aga sellisel juhul ongi aeg ka ketti juba vahetada.
7. Märgades oludes sõites kipub keti välispind rooste minema, v.a. Srami ja KMC nö "värvilised" ketid. Sellisel juhul olen kliendile soovitanud kett peale sõitu kergelt õlise kaltsuga üle tõmmata kuni järgmise sõiduni, et see siis sealt puhta kaltsuga ära puhastada.
Senimaani on mul kogemusi olnud
1. Morgan Blue Dry Wax: https://shop.morganblue.net/en/dry-wax-125cc.html
2. Morgan Blue Hot Wax: https://shop.morganblue.net/en/hot-wax.html
3. Pedros Ice Wax: https://pedros.com/products/ice-wax
Pedrose Ice Wax on mulle senimaani kõige rohkem meeldinud, ent sellega toimetamine võtab oluliselt rohkem aega (ta on tekstuurilt paksem kui Morgan Blue Dry Wax).
Kuidas on siinsel sõitjaskonnal kogemusi ketivahatamisega?
Vaha või õli?
Mis vaha kasutad/oled kasutanud?
Kas praktiseerite ise kodus või viite töökotta?
Kuidas vaha kestvusega kogemused?
Külm või kuumvaha?
Millistes oludes on vaha no-go ja millal kindel yes-go?
Mida oled enda jaoks vaha puhul tähele pannud, mida teistega jagada tahad?
Hoiame postituse maksimaalselt digiprügi (teemaväliste postituste) vaba, et huviline õige teema kiirelt üles leiaks.
Olen ise nüüd mõnda aega praktiseerinud keti vahatamist. Õli ja kõik see jama, mis sellega kaasneb, tundus juba ülemäärasena.
Alustasin külmvahaga. Algul lihtsalt ketiõli kombel ketile tilgutades, hiljem juba vaha sees leotades.
Tilgutamine on kiire, ent ajutisem. Tahab peale igat teist sõitu uuesti asjatamist. Seega ei ole keti õlitamisest oma sisult väga erinev.
Hiljem liikusin juba edasi keti vaha sees leotamisega. Jah, kogu protseduur (käigukasti pesu+keti vahatamine) võtab küll ca tunnike aega, ent tulemus on palju kestvam ja üldpilt puhtam.
Viimasel ajal olen hakanud katsetama ka kuumvahaga. Tõsi, sellega toimetamine võtab veel rohkem aega kui külm/vedelvahaga, ent siit-sealt lugedes lubatakse kauakestvamat tulemust. Senimaani olen täheldanud kuumvaha puhul seda, et käigukast on mõnevõrra mürarikkam kui külm/vedelvaha puhul. Lisaks on pärast vahatamist üleliigse vaha eemaldamine oluliselt suurem töö kui vede/külmvaha puhul.
Minu tähelepanekud seni praktiseeritu foonil:
1. Oluliselt rohkem tööd korraga kui keti õlitamisel. Siiski, õliga pead suure läbisõidu puhul kokku puutuma nädalas 2-3 korda. Vaha puhul heal juhul 2-3x kuus (sõltuvalt läbisõidust).
2. Käigukast on peaaegu et täisti puhas - vaha toimib ja toimetab keti litrite-tiftide vahel, samas kui välispind on puhas ja ei tõmba magnetina ligi mustust ja tolmu.
3. Käigukast on vaikne ja sujuv - kuna keti välispind on puhas, on pedallaaž tuntavalt sujuvam ja väiksema vibraga. Kindlasti olete täheldanud, kuidas suurema vihmaga või sopaga sõited vändates kõik justkui krudiseks ja ragiseks. Külmvaha puhul on käigukast ka vaikne (sõltuvalt vahast peaaegu täiesti vaikne). Kuumvaha puhul on siiski teatud hääled paratamatud.
4. Külmavahaga olen saanud läbisõiduks ca 250-400 km. See sõltub muidug palju oludest ja sellest, kui põhjalik on olnud vahatamisprotsess - seda annab teha õigesti ja veel õigemini. Kuivõrd kuumvahaga olen alles alguses, siis selle läbisõdu vastupidavust ei oska veel kommenteerida.
5. Kodustes tingimustes ja vähese tehnilise kogemuse baasil julgen endiselt siiski ketiõli soovitada - korraga vähem tööd ja saab kiiremini trassile. Kui tahad aga kestvat/kestvamat tulemust, siis vaha iga kell!
6. On olnud juhtumeid, kus keti arvestatava kulumise juures ei püsi vaha enam liiga hästi ketil ja tahab tihedamat vahatamist. Aga sellisel juhul ongi aeg ka ketti juba vahetada.
7. Märgades oludes sõites kipub keti välispind rooste minema, v.a. Srami ja KMC nö "värvilised" ketid. Sellisel juhul olen kliendile soovitanud kett peale sõitu kergelt õlise kaltsuga üle tõmmata kuni järgmise sõiduni, et see siis sealt puhta kaltsuga ära puhastada.
Senimaani on mul kogemusi olnud
1. Morgan Blue Dry Wax: https://shop.morganblue.net/en/dry-wax-125cc.html
2. Morgan Blue Hot Wax: https://shop.morganblue.net/en/hot-wax.html
3. Pedros Ice Wax: https://pedros.com/products/ice-wax
Pedrose Ice Wax on mulle senimaani kõige rohkem meeldinud, ent sellega toimetamine võtab oluliselt rohkem aega (ta on tekstuurilt paksem kui Morgan Blue Dry Wax).
Kuidas on siinsel sõitjaskonnal kogemusi ketivahatamisega?
Vaha või õli?
Mis vaha kasutad/oled kasutanud?
Kas praktiseerite ise kodus või viite töökotta?
Kuidas vaha kestvusega kogemused?
Külm või kuumvaha?
Millistes oludes on vaha no-go ja millal kindel yes-go?
Mida oled enda jaoks vaha puhul tähele pannud, mida teistega jagada tahad?
Hoiame postituse maksimaalselt digiprügi (teemaväliste postituste) vaba, et huviline õige teema kiirelt üles leiaks.
Viimati muutis KristjanS, 08. 07. 2026. 15:59, muudetud 2 korda kokku.
"...selleks on spets vaha mis lastakse raami sisse jägendab ja vähendab kaalu..." - And it really works...
"Studies have shown that riding a bicycle everyday makes you more awesome than the general population!" - And it really works...
Suusad.ee - ratta/suusa/lumelauahooldus
M: Hulk uusi ja kasutatud rattajuppe
M: Specialized S-Works Roubaix SL4 56cm
M: Van Rysel EDR Offroad L (gravel)
"Studies have shown that riding a bicycle everyday makes you more awesome than the general population!" - And it really works...
Re: Keti külm ja kuumvaha
Esiteks, mis kuumvahatamisele järgnevast keti puhastamise raskusest sa räägid? Kett potist välja, pabertaskurätikuga kuivaks ja korras. Ise olen peale keti rattale panemist lasknud kahe küüneharja vahelt läbi mõne ringi, et viimane üleliigne maha nühkida (keti õlitamise järel tuleb kett lapiga puhtaks lasta, seega ajakulu on identne).
Teiseks, kuum- ja külmvahatamine mitte ei välista teineteist vaid täiendavad. Kui tulevad esimesed vaha kulumise märgid, tõmbad korra või kaks veel vedelvahaga keti uuesti ellu, enne kui uuesti potti pistad.
Kolmandaks, vahast endast on ilmselt olulisemgi, kuidas sa ketti enne tööle asumist puhastad. Hea eeltöö tagab tulemuse sõltumata sellest, kas kasutada vedelat või tahket vaha.
Neljandaks, vaatama just eelmises punktis öeldule, on vahadel ka vahed vahel. Sa pole veel nt Super Secret'ini jõudnud.
Viiendaks, kui kasutada mitme keti rotatsiooni, siis saab vahatada (sh ka puhastada) mitu ketti korraga. Sedasi ei ole 1 keti kohta kuluv aeg üldse nii hull (seda enam, et vaha sulab potis ju ise, sa saad samal ajal õlut rüübata ja jalkat .. oi vabandust ... tuuri vaadata).
Teiseks, kuum- ja külmvahatamine mitte ei välista teineteist vaid täiendavad. Kui tulevad esimesed vaha kulumise märgid, tõmbad korra või kaks veel vedelvahaga keti uuesti ellu, enne kui uuesti potti pistad.
Kolmandaks, vahast endast on ilmselt olulisemgi, kuidas sa ketti enne tööle asumist puhastad. Hea eeltöö tagab tulemuse sõltumata sellest, kas kasutada vedelat või tahket vaha.
Neljandaks, vaatama just eelmises punktis öeldule, on vahadel ka vahed vahel. Sa pole veel nt Super Secret'ini jõudnud.
Viiendaks, kui kasutada mitme keti rotatsiooni, siis saab vahatada (sh ka puhastada) mitu ketti korraga. Sedasi ei ole 1 keti kohta kuluv aeg üldse nii hull (seda enam, et vaha sulab potis ju ise, sa saad samal ajal õlut rüübata ja jalkat .. oi vabandust ... tuuri vaadata).
If everything's under control, you're going too slow!
Eelmisel hooajal kasutasin Ceramicspeed UFO Drip külmvaha. Midagi halba pole öelda, kenasti 200-300km sai sõidetud enne kui kett jälle suuremat müra hakkas tekitama. Lihtne kasutada ja hoidis kõik puhtana.
Sellel hooajal ainult Ceramicspeed UFO Ultra Endurance vahaga sõitnud (lubatud tootja poolt 500-1000km vahatamise kohta, sõltuvalt tingimustest). Vahatamine ise väga lihtne ja kiire tegelikult ja tavaliselt 3-4 ketti korraga. Vahatamisele eelnev puhastus kõige ajakulukam osa aga kui on head vahendid ja teed seda juba mitmendat korda siis läheb ka see kiirelt.
Kestvusest: Maanteel ja kuivas kestis esimene vahatamine vähemalt 850km, ilmselt oleks edasi ka kestnud aga enne võistluseid tahtsin uue vahatamise ära teha. Graveliga hetkel ligi 500km sõidetud ja pigem tahab üsna varsti uut vahatust. Sellega näinud rohkem tolmuseid teid, kuiva ja märga muda jms. Samuti kogu ülekanne püsinud täiesti puhas, ilma et oleks pidanud millegagi vahepeal puhastama.
Kindlasti jään kuumvaha peale ja täiesti rahul kuidas erinevates tingimustes toimib.
Õli peal on vaid MTB, mida kasutan rohkem talvel jää ja lumega. Vaha pidi miinuskraadidega liiga ära tahkuma.
Sellel hooajal ainult Ceramicspeed UFO Ultra Endurance vahaga sõitnud (lubatud tootja poolt 500-1000km vahatamise kohta, sõltuvalt tingimustest). Vahatamine ise väga lihtne ja kiire tegelikult ja tavaliselt 3-4 ketti korraga. Vahatamisele eelnev puhastus kõige ajakulukam osa aga kui on head vahendid ja teed seda juba mitmendat korda siis läheb ka see kiirelt.
Kestvusest: Maanteel ja kuivas kestis esimene vahatamine vähemalt 850km, ilmselt oleks edasi ka kestnud aga enne võistluseid tahtsin uue vahatamise ära teha. Graveliga hetkel ligi 500km sõidetud ja pigem tahab üsna varsti uut vahatust. Sellega näinud rohkem tolmuseid teid, kuiva ja märga muda jms. Samuti kogu ülekanne püsinud täiesti puhas, ilma et oleks pidanud millegagi vahepeal puhastama.
Kindlasti jään kuumvaha peale ja täiesti rahul kuidas erinevates tingimustes toimib.
Õli peal on vaid MTB, mida kasutan rohkem talvel jää ja lumega. Vaha pidi miinuskraadidega liiga ära tahkuma.
Selleks on vasturohud olemas. Squirtil on külma ilma vaha (vedel) ja kui tahad kasutada tahket vaha, siis võib lisada natuke parafiinõli, et lõpptulemus oleks vähem tahke.gtr 3.0 kirjutas: 08. 07. 2026. 15:33 Õli peal on vaid MTB, mida kasutan rohkem talvel jää ja lumega. Vaha pidi miinuskraadidega liiga ära tahkuma.
Kaupole. On ütlematagi selge, et mul on veel 99,9% erinevaid vahasid veel läbi proovida. Vaevalt seda teha jõuab, eks aja jooksul ole näha, mis sõelale jääb. Seda esiteks.
Teiseks. Olen ka viimasel ajal siit-sealt lugenud, et vedelvahaga kuumvaha aegajalt nö "turgutatakse". Eks saan seda ise peagi proovida, seni personaalne praktika puudub.
gtr 3.0-ile. Enne vahatamist teostan täieliku käigukasti pesu. Kett saab ekstrahoolikalt puhastatud. Käigukasti pesu on kõige mahukam just siis, kui õli pealt vahale üle minna. Hilisem puhastus-hooldus on juba oluliselt lihtsam.
Keti pesuks kasutan Morgan Blue Chain Cleanerit: https://shop.morganblue.net/en/chain-cleaner.html . Kuivõrd see aine jätab ketile kergle õlise kihi, siis peale seda loputan ketti kergelt kas puhastusbensiinis või ketaspiduripuhastus aines.
Teiseks. Olen ka viimasel ajal siit-sealt lugenud, et vedelvahaga kuumvaha aegajalt nö "turgutatakse". Eks saan seda ise peagi proovida, seni personaalne praktika puudub.
gtr 3.0-ile. Enne vahatamist teostan täieliku käigukasti pesu. Kett saab ekstrahoolikalt puhastatud. Käigukasti pesu on kõige mahukam just siis, kui õli pealt vahale üle minna. Hilisem puhastus-hooldus on juba oluliselt lihtsam.
Keti pesuks kasutan Morgan Blue Chain Cleanerit: https://shop.morganblue.net/en/chain-cleaner.html . Kuivõrd see aine jätab ketile kergle õlise kihi, siis peale seda loputan ketti kergelt kas puhastusbensiinis või ketaspiduripuhastus aines.
"...selleks on spets vaha mis lastakse raami sisse jägendab ja vähendab kaalu..." - And it really works...
Puhastuseks white spirit + denatureeritud piiritus (või atsetoon). Vana vaha saab maha lihtsalt kuuma veega
Kasutan Silca Hot Wax-i. Muidu on tore aga juba peale 100km hakkab keti hääl häirima. Pin ja roller on endiselt hästi vahatud ja hääl paistab tulevat keti sisemiste ja välimiste plaatide vahelt. Jubedalt häirib kui oled harjunud sõitma nii et ülekandest on vaikne. Tuulise ilma või vastutuulega on veel õnn et ei kuule aga kümneid minuteid ülesmäkke on eriti tüütu.
Viimastel ajal olen sõitude vahel lisanud Silca vedelat vaha aga see ei ole väga kuluefektiivne ja lisaks on tülikas, kuna see peab jõudma ära kuivada enne sõitu. Minumeelest on probleemiks Silca Hot Wax-i vähene plastilisus. Lisaks tundub 200km umbes selline piir kust tuleb juba uuesti vahatada. 500 või 1000km tundub ulme.
Kasutan Silca enda vahatamise potti. Ketid on uued. Asi ei ole keti puhastamises enne vahatamist.
Mul on ka AbsolutBlack v1 vaha kunagisest katsetamisest ja see sobib patuga pooleks ehk 100km jaoks. Üks karp on veel täiesti terve nii et kui keegi tahab millegi vastu vahetada, siis ma kade ei ole.
Järgmisena mõte on proovida soomlaste Rex Black Diamond Hot Wax-i.
Kellel potti veel ei ole, siis neid leiab
https://www.amazon.pl/dp/B0FGXPTMM6?ref ... b_ap_share
https://www.salonams.eu/en/professional ... -fhc-e2052
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... t.search.0
Viimastel ajal olen sõitude vahel lisanud Silca vedelat vaha aga see ei ole väga kuluefektiivne ja lisaks on tülikas, kuna see peab jõudma ära kuivada enne sõitu. Minumeelest on probleemiks Silca Hot Wax-i vähene plastilisus. Lisaks tundub 200km umbes selline piir kust tuleb juba uuesti vahatada. 500 või 1000km tundub ulme.
Kasutan Silca enda vahatamise potti. Ketid on uued. Asi ei ole keti puhastamises enne vahatamist.
Mul on ka AbsolutBlack v1 vaha kunagisest katsetamisest ja see sobib patuga pooleks ehk 100km jaoks. Üks karp on veel täiesti terve nii et kui keegi tahab millegi vastu vahetada, siis ma kade ei ole.
Järgmisena mõte on proovida soomlaste Rex Black Diamond Hot Wax-i.
Kellel potti veel ei ole, siis neid leiab
https://www.amazon.pl/dp/B0FGXPTMM6?ref ... b_ap_share
https://www.salonams.eu/en/professional ... -fhc-e2052
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... t.search.0
Ma olen viimased viis või kuus aastat Rexi tilgutatavaid vahasid pruukinud. Algul Domestique, viimased aastad Black Diamond. Kett enne kasutamist korralikult õlist puhtaks (sama protseduur nagu hakkaks kuumvahatama: lakibensiin + denatureeritud alkohool). Üks pudel peab umbes 1.5 hooaega vastu. Kett on kenasti puhas ja vaikne. Määrin kuidas juhtub, pigem sagedamini kui vaja oleks, kindlasti peale seda kui kett kõvasti vett saanud on. Pikad ja märjad sõidud peab kenasti vastu, ei hakka häält tegema. Kuumvaha peale olen mõelnud aga allikaid lugedes on tekkinud mulje, et kuumvahatud kett ja vesi ei käi hästi kokku. Maastikul sõites saab kett peaaegu alati kuskil vett ja muda, sestap pole mässama hakanud.
-
Muumitroll
- Rattur
Minul läheb teine hooaeg kuumvahatamisega. Puhastamine: nii nagu eespool mainitud, bensiin ja denatureeritud alkohol. Vahatamine: tavaliste parafiinküünalde sulatamine + teflonpulber (PTFE). Eelmine hooaeg oli ilma pulbrita, järelduste tegemiseks efektiivsuse osas on veel vara. Sõidud on toimunud väga tihti tugevas märjas ja mudas/poris/liivas, seega kilometraaži osas on vahatamise välp olnud üpris väike, kuna rattapesuga on mõistlik kett ka võimalikult puhtaks saada (ainult vesi, mingeid pesuaineid ei kasuta), aga see survepesu vms võtab ketilt määrdeainet nii palju ära, et vahatamisest pole pääsu. Eelmise keti eluiga oli 1000km, millest ca 80% oli kuumvahatamisega. Arvestades ilmaolusid, kas see oleks olnud pikem näiteks külmvahatamisega või millegi muuga, ei oska öelda praegu, sest võrdlusmoment puudub. Küll aga tasub hoolikalt jälgida küünalde puhul, millest nad tehtud on. Igasugused ökoküünlad võiks pigem selles teemas kõrvale jääda, sest vahe tuleb välja üllatavalt kiirelt.
Küünlaid põleta sombusel talveõhtul, vahatamiseks võta midagi sellist: https://loovparadiis.ee/et/parafiin/119 ... nd_kg-1_kg
Silca ütleb et Unboundil kogu esimene ots sõitis nende vahaga ja ma usun et mõeldud on ikka kuumvaha. Unbound kipub viimastel aastatel olema lõiguti väga (savi)mudane.arnea kirjutas: 09. 07. 2026. 11:00 ...
Kuumvaha peale olen mõelnud aga allikaid lugedes on tekkinud mulje, et kuumvahatud kett ja vesi ei käi hästi kokku. Maastikul sõites saab kett peaaegu alati kuskil vett ja muda, sestap pole mässama hakanud.
https://youtu.be/2-87tur8wcg?si=WiidHClKrgb1r45X
Minu kogemus nädalavahetus oli 25km asfalti, 100km gravelit kus kohati keskmiselt tatine (värskelt hööveldatud + vihm) ja siis veel 25km asfaldit otsa.
Peale gravelit tegi kett küll häält aga ei kriuksunud (nagu mõnel teisel), seega tiftide ja rullikute vahel pidi vaha veel toimima.
Viimased mitu-mitu aastat olnud Squirt peal kogu rattapargiga (peres 9 aktiivses kasutuses ratast). Ei näe põhjust midagi muuta, kõik toimib kenasti ja vajab väga vähe hoolt. Väga harva kannatan oodata kuni kett häält tegema hakkab ja pigem pesen-puhastan juba enne seda hetke kogu ratast ja panen tilga vaha ketile ka. 14 tundi lausvihmas (pöörirando) kannatas ka kenasti ära.
Ainuke koht, kus enam ei kasutaks: talvine linnasõit. Soolaplögas oli kett ikka kiirelt roostes, isegi Squirt talvise versiooniga.
Ainuke koht, kus enam ei kasutaks: talvine linnasõit. Soolaplögas oli kett ikka kiirelt roostes, isegi Squirt talvise versiooniga.